Ne-am propus sa ne luam un moment să reflectăm la activitățile unde copiii se joacă cu produse de colorat, de vopsit sau de modelat, să aflăm riscurile și să căutăm soluții naturale. Pe site-ul nostru, in categoria ”Școală si Arte” găsiți și produsele firmei Ökonorm, o firma germană cu tradiție indelungată care pune accent pe siguranța și sănătatea clientilor.Știm insă toți uneori ”arde”, copiii iși doresc acele produse imediat De aceea, în articol veți găsi și câteva rețete naturale pentru acuarele, plastelină sau produse de colorat pe hârtie care se pot face in casă.
Copii petrec o mare parte din timpul lor zilnic desenând, pictând sau modelând . Atunci când copiii nu au probleme de sănătate, ne gândim rar sau foarte rar la conținutul produselor pentru aceste activități, până la urmă ce poate să fie așa periculos intr-un creion, culoare sau o plastelină de calitate? Adesea evaluăm produsele raportându-ne la calitatea utilității produsului, nu a produsului în sine, atenți fiind să nu curgă, sa se aplice bine pe hârtie, sa fie lavabil etc.
Zilele trecute mi-a picat privirea pe un studiu al unui institut german care testeaza calitatea produselor si am rămas surprins de ce au găsit cercetătorii, chiar și in ”produse cu ștaif” , nu doar cele fără brand și fără niciun certificat de calitate sau de siguranță. N-am să dau nume de firme dar, citind despre ce e vorba, puteti fiecare dintre voi sa vă uitați pe cutia produselor dvs si sa verificati dacă copiii dvs se le folosesc.
Acuarele lichide, inclusiv cele folosite pentru pictat cu degetele, conțin substanțe nocive care pot provoca alergii și pot irita ochii, pielea și mucoasele. Acuarelele lichide sunt susceptibile la germeni sau mucegai și multe conțin conservanți precum formaldehida, o substanță care irită mucoasele și poate declanșa alergii chiar și în cantități mici, ceea ce este îngrijorător în special la copiii care rămân cu produsul pe piele pentru o perioadă mai lungă de timp sau cei care o gustă din curiozitate. Altele au substanțe de fixare a culorii sau ingredientele precum izotiazolinonele care pot provoca alergii severe și pot irita pielea și ochii.
Cei care doresc să fie siguri, pot să-și facă acuarele acasă într-un mod simplu.
Ingrediente:
160 g făină
20 g sare
425 ml apă rece
425 ml apă caldă
Coloranți alimentari
Mod de preparare:
Se amestecă făina și sarea cu apa rece într-un vas, fără a forma cocoloașe. Apoi se adaugă apa caldă și se amestecă. Apoi se lasă la foc mediu timp de aproximativ 5 minute, amestecând încontinuu, până când se îngroașă. La final se toarnă în borcane și se colorează cu coloranți alimentari naturali obținuți din plante. Pentru că nu conțin conservanți este recomandat sa nu se utilizeze pe o perioadă lungă de timp
Și creioanele colorate conțin substanțe toxice, atât in mina de creion cât și la exterior.
Copiii rod adesea creioanele colorate sau își colorează mâinile, ceea ce nu este deloc sigur. Asta pentru că în fiecare al doilea creion colorat s-au găsit coloranți cancerigeni sau suspectați de a fi cancerigeni. Cel mai bun sfat dat de specialiști: cumpărați creioane fără vopseaua de lac (smalț) din exteriorul creionului și alegeți produse unde sunt declarate toate substanțele folosite, așa numitele declarații integrale. Un alt sfat este, acolo unde se poate, sa folosiți culorile cerate obținute din ceară de albine și coloranți alimentari naturali. Dacă cunoasteți pe cineva care are stupină puteți chiar dvs confecționa cuburi cerate din ceara topită și amestecată cu coloranții naturali potriviti. Totuși, veți necesita ajutor din partea apicultorului pentru obținerea cerii pure.
Plastelina comercială e poate unul dintre cele mai problematice produse. conține ingrediente care pot fi cancerigene sau puternic dăunătoare pentru sănătate, gen bor sau emițători de formaldehidă. Aceste substanțe pot fi cancerigene, pot irita pielea sau pot provoca alergii, în special atunci când sunt înghițite sau ajung în gura copiilor. Cantitățile mari de bor sau compuși de bor, pot afecta negativ fertilitatea. Prin urmare, este recomandat să supravegheați copiii mici atunci când se joacă cu plastelina și să vă asigurați că aceasta nu ajunge în gură si că produsul are in compoziția sa substanțe amare (preferabil denatoniumbenzoat, substanța amară folosită și în medicamente pentru a evita înghițirea lor accidentală)
Cu toate acestea, există și mase de modelat naturale sau ecologice disponibile pe piață, care sunt fabricate doar din ingrediente inofensive, cum ar fi apă, sare, ulei, făină/amestec de amidon și coloranți alimentari. Puteți încerca și dumneavoastră acasă acest amestec până obțineți consistența ți culorile dorite. La fel ca în cazul acuarelelor, pentru evitarea conservanților chimici va sfătuim să nu folosiți produsele pe timp indelungat.
În ceea ce privește produsele din comerț, cei de la ”Öko-Test ”, care au făcut studii pe diferite produse din categoriile descrise mai sus, recomandă ca fiind sigure produsele din seria "Nawaro " de la Ökonorm, cele de la Stockmar sau "Meine Lieblingsknete" de la Feuchtmann. Cu siguranță veți mai găsi alte firme de incredere care sunt o alternativă sigură la ceea ce gasim pe tarabele cu produse ieftine dar toxice.